Hoe het duister de kerk insluipt (deel 3)

De New Age beweging bracht een grote hoeveelheid spirituele ideeën en spirituele praktijken in onze samenleving. Veel van deze praktijken zijn de afgelopen decennia gangbaar geworden. In mijn vorige artikel heb ik het gedachtegoed van moderne spiritualiteit beschreven. Dit artikel gaat over ons dagelijks leven.

Bekijk de lijst met praktijken aan het einde van het artikel. Over hoeveel daarvan heb je recent iets gelezen in een tijdschrift? Hoeveel heb je gezien in de huizen van vrienden? Hoeveel van deze technieken of methodes heb je zelf beoefend of worden in jouw kerk gebruikt?

In de 35 jaar dat ik zocht naar de waarheid heb ik veel van deze praktijken, methodes en ideeën in de praktijk gebracht, sommige meer dan in andere. En om eerlijk te zijn, ik wist niet wat ik deed. Ik was ‘gewoon’ aan het zoeken naar DE Waarheid en naar Wijsheid en wist niet dat al deze praktijken werden toegeschreven aan het New Age-gedachtegoed. Ik wist niet dat dit allemaal manieren waren om me weg te houden van de Ene Ware God. Ik deed niet expres de verkeerde dingen, ik wist gewoon niet beter!

Pas nadat ik de Bijbel was gaan lezen, realiseerde ik me dat ik probeerde wijsheid te verwerven op manieren die niet van God waren. Dat ik werd misleid door de duivel, net zoals Eva werd misleid in de Hof van Eden (Gen 3: 4-6). Na al die jaren van het zoeken naar de waarheid, had ik eindelijk DE Waarheid gevonden in het Woord van God.

Als voorbeeld zal ik enkele New Age ideeën en oefeningen die heel gebruikelijk zijn geworden in onze samenleving toelichten. Veel ervan zijn zelfs gebruikelijk geworden in kerken en het leven van christenen. Wellicht had je er geen idee van dat yoga, meditatie en mindfulness hun oorsprong hebben in de New Age? Ook het gebruik van kristallen en etherische olie is niet persé iets onschuldigs.  Om een idee te geven van de achtergrond en doelstellingen van die specifieke technieken zal ik ze kort toelichten.

Kristallen en etherische oliën

Je zou kunnen zeggen: “Is het verkeerd om een ​​kristal in mijn huis te hebben of om een etherische olie te gebruiken?” Zoals in veel situaties in het leven, is het antwoord ook hier: “Het hangt ervan af”. Als je een prachtige schepping van God gebruikt om je huis te versieren, is daar niets mis mee. Als je lavendelolie gebruikt omdat de geur zo lekker is of het mooie herinneringen geeft aan wandelen in lavendelvelden … geen probleem. God schiep alles zodat we konden genieten van de grootheid en schoonheid van Zijn glorie.

Maar … als je denkt dat kristallen of oliën speciale krachten bevatten, dan ben je op het verkeerde pad. Verwacht niet dat een steen of een olie je beter zal doen voelen of een situatie in je leven zal veranderen. Alleen jouw relatie met Jezus kan dat. Als je je huis wilt decoreren met kristallen, zorg er dan voor dat je ze koopt in een ‘neutrale’ winkel en dat niemand er ‘spiritueel’ mee aan het werk is geweest of er (occulte) rituelen mee heeft uitgevoerd.

Yoga, meditatie en mindfulness

Hoe denk je over yoga en meditatie? “Dat zijn onschuldige praktijken, toch? We bieden ze aan in onze kerk en het is geweldig! ”

Ja, we zien zeker overal yoga en meditatie. Maar wat weet je over de oorsprong? Zijn deze praktijken echt onschuldig?

Yoga

Yoga is een religieuze praktijk, zelfs als je het niet op deze manier voelt of ervaart! Het is niet alleen een fysieke oefening om goed te stretchen en leren ontspannen. De filosofie achter yoga is veel meer dan jezelf fysiek verbeteren. Het is een oude Indiase, religieuze praktijk, die tot doel heeft je het pad naar spirituele groei en verlichting te leren.

Het woord yoga betekent ‘eenwording, vereniging’ en het doel is om je voorbijgaande (tijdelijke) zelf te verenigen met het oneindige Brahman, het hindoe-concept van ‘god’. Deze god is geen letterlijk wezen, maar is een onpersoonlijke spirituele substantie die één is met de natuur en de kosmos. Deze visie wordt ‘pantheïsme’ genoemd, het geloof dat alles God is en dat de werkelijkheid alleen uit het universum en de natuur bestaat. Omdat alles God is, maakt de yogafilosofie geen onderscheid tussen mens en God.

Het pad van yoga leert iemand om zich op zichzelf te concentreren in plaats van op de ene ware God. Het moedigt deelnemers aan om de antwoorden op de moeilijke vragen van het leven te zoeken in hun eigen bewustzijn in plaats van in het Woord van God. Dit creëert ruimte voor de vijand van God, die naarstig op zoek is naar invloed in het leven van mensen om hen zo bij God weg te houden. (1 Petrus 5: 8).

Wat denk je: moet je yoga beoefenen? Of is het beter om een ​​alternatief te zoeken?

Meditatie

Meditatie is een techniek voor het bereiken van innerlijke vrede, gelukzaligheid en spirituele vernieuwing Het gebruikt verschillende technieken zoals mantra’s of specifieke wijzen van ademhaling om je geest leeg te maken. Maar .. wat gebeurt er nadat je geest is ‘geleegd’? Het is alsof je je huis schoonmaakt, alle meubels verwijdert en ramen en deuren wijd open laat. Wie komt je huis binnen? Wie of wat komt je geest binnen om de lege ruimte te vullen? Is dat God of zijn vijand? Het kan een gevaarlijke oefening zijn!

De Bijbel is duidelijk over wat te mediteren: niet op zinloze woorden of zinnen, maar op God’s Woord. De persoon “die dag en nacht op zijn wet mediteert” is gezegend (Psalm 1: 2). Vrede is een vrucht van de Geest (Galaten 5:22). Vrede wordt niet gevonden in het leegmaken van je geest maar in het vullen van je geest met God’s eigen woorden zoals die in de Bijbel staan.

Mindfulness

Mindfulness heeft ook zijn oorsprong in het boeddhisme. Het is een term die wordt gebruikt om een ​​meditatieve staat te beschrijven waarin mensen hun aandacht naar binnen richten om meer zelfbewust te worden. Mindfulness is zelfonderzoek van iemands gedachten, gevoelens, fysieke sensaties en emoties zonder te beoordelen of ze goed of fout zijn. Het doel van meditatieve mindfulness is om ontspanning en verminderde stress te ervaren door gedachten en gevoelens over een bepaald onderwerp te identificeren, in het moment te leven en jezelf volledig te accepteren.

Zich bewust zijn van je eigen gevoelens en gedachten is op zichzelf geen slechte zaak, maar … wat is de volgende stap? Tijdelijke verlichting, rust of vrede ervaren? Nee, de volgende stap zou moeten zijn om je gedachten en gevoelens te onderzoeken in het licht van Gods Woord. Om vervolgens verantwoordelijkheid te nemen in het gehoorzamen van Gods Woord, met betrekking tot je gedachten en gevoelens.

Samenvatting

Ik wil je aanmoedigen om de uitgebreide lijst hieronder te bekijken. Als je deelneemt aan een of meer van deze New Age-praktijken, bid dan om wijsheid en onderscheidingsvermogen. Vraag Gods leiding, mediteer op Zijn woord en leer de waarheid. Hij kan je laten zien of het goed is om deze praktijken te beoefenen. Doe niet mee omdat het onschuldig lijkt of als je de achtergrond van deze praktijken niet kent. Wees alsjeblieft voorzichtig!

In een vervolg op deze serie zal ik delen hoe te getuigen aan mensen die deze spirituele overtuigingen hebben.

(NB De bron van de beschrijvende teksten met betrekking tot yoga, mindfulness en meditatie is (deels) www.gotquestions.org. Een geweldige website voor het vinden van antwoorden op geloofs-gerelateerde vragen)

(Dit artikel is eerder gepubliceerd op mijn Engelstalige website New Page Ministries


Affirmaties

Angel numbers / Angel readings

Astrale Projectie & Out of Body Experiences

Astrologie & Horoscoop

Automatisch schrift

Kaarten (Tarot, Orakel, Angels, enz.)

Channeling en gechannelde boeken

Kristallen

Waarzeggerij & Pendelen

Oosterse filosofieën (incl. Feng Shui, I-Ching)

Empowerment

Energie healing (incl. Reiki, EFT / Tapping)

Enneagram

Essentiële oliën

Harry Potter (boeken, films)

Hypnose & geleide meditatie

Mediteren (zonder God)

Mediumschap, regressie naar het verleden en psychic readings

Mindfulness

Heilige Geometry, Flower of Life & Mandala’s

Visualisatie (incl. Visionboards, Moodboards, Law of Attraction, Manifesteren & The Secret (boek))

Yoga (inclusief Tantra, Chakra’s, Kundalini, Mudra’s & Sutra’s)

3 reacties

 1. Annejuli 28, 2022

  Mooi artikel met een mooie lijst! Amen.
  Hoort homeopathie hier ook niet tussen?
  En, kan je uitleggen wat maakt dat essentiële oliën ertussen staan? In de Bijbel worden geuren bijv. ook gekoppeld aan bepaalde (heilige) gebeurtenissen.
  Is lavendel, bijvoorbeeld, dan niet ontspannend, of gaat het over de manier waarop sommigen zijn bereid?

  Beantwoorden
 2. Leo Akkermanaugustus 7, 2022

  Dank voor jullie delen van deze praktijken die de kerken en gemeenten binnen sluipen.
  In onze kleine groep,gemeente deel in huiselijke omgeving, kwam in eens het voorstel om te gaan “soaken” of ontspanning op soak muziek, had geen idee ..tot ik thuis kwam en op youtube opzocht wat dat was .. ben toen erg geschrokken. Had jaren geleden ook al bij diverse kerkgemeenten met video ect. voorlichting gehad omtrent deze praktijken.
  Direct aan gegeven dat ik me niet kan verenigen met dit soort praktijken. Hierbij gaven zij aan bekent te zijn met de kundalini awakening maar dit zou eerst van de christenen zijn geweest en dit gestolene moesten we terug nemen.
  Ook bij de leiding van de gemeente geen verbaasde reacties, eerder joh waar maak jij je druk om we vinden dit heerlijk …ontspanning om de Heilige Geest te ervaren.
  Ik weet niet meer hoe ik met boat in aanraking kwam maar het opent je ogen waar voor dank.
  Gr leo

  Beantwoorden
 3. Benaiahaugustus 15, 2022

  Beste Ingrid,

  Goed initiatief dit. Dank.

  Hoewel de lijst hierboven natuurlijk nooit volledig kan zijn en als richtlijn bedoeld is, mis ik zelf nog wel een onderdeel waar ik zelf tegenaan ben gelopen en te lang voor onschuldig heb gehouden. Namelijk: martial arts (karate, taekwondo, wing chun, kong fu, pencak silat, aikido, hapkido, etc.).

  Zelfs bij afwezigheid van meditatieve technieken, beïnvloed dit je geest (net als de fysieke oefeningen van yoga). In het begin merk je hier niets van. Gaandeweg, graven de demonische wortels zich dieper, beïnvloeden je geestelijk leven en neigen zelfs je persoonlijkheid te vormen.

  Ik heb dit bij mezelf gezien (ik deed jarenlang aan karate en later aikido), maar ook bij vrienden (die aan taekwondo, kong fu en hapkido deden).

  Je stelt je open voor een entiteit die zich wil manifesteren door jou heen. Mettertijd viel het me op dat veel mede-‘sporters’ steeds vaker met geweld of conflicten te maken kregen. De enige logische verklaring die ik er voor heb, is dat de demonische macht erachter WIL vechten. En dus trek je dit steeds meer aan. Misschien is het vergelijkbaar met iemand die zich overgeeft aan immoraliteit en losbandigheid en daardoor heel makkelijk een prosmisue seksleven opbouwt.

  Op de een of andere manier wordt ook dit niet serieus genomen in het Lichaam van Christus. En dat terwijl menig vechtsporttenue of logo meestal de draak voert en dus eigenlijk boekdelen spreekt.

  Enfin, doe ermee wat je wilt. Veel zegen op je bediening.

  Benaiah

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven